Verkostoitumisen ABC

Verkostoitumisesta ja verkostoista puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on ja miten niitä verkostoja sitten luodaan? Lyhyesti sanottuna verkostoituminen on ihmisten välistä toinen toisiaan tukevaa ja eteenpäinvievää sekä tavoitteita edistävää ja helpottavaa yhteistyötä. Verkostot syntyvät opinnoissa, työelämässä, harrastuksissa.. Usein ne risteävät monella osa-alueella ja projekteissa. Uusia tuttavuuksia syntyy ja vanhat suhteet lujittuvat, kun töitä tehtään yhteisten tavoitteiden eteen avoimessa ja luottavaisessa ilmapiirissä. Verkostot syntyvät myös luonnostaan, mutta toimivien suhteiden eteen on lisäksi tehtävä tietoisesti töitä.

Verkostot ovat voimaa ja yhdessä ihmiset ja heidän osaamisalueensa muodostavat osiaan suuremman kokonaisuuden. Ensinnäkin on tärkeää olla itse aktiivinen ja avoin uusille mahdollisuuksille ja tuttavuuksille. Hakeudu rohkeasti tilanteisiin, joissa voit tutustua ja auttaa ihmisiä omalla osaamisellasi. Ole kiinnostunut ympäröivistä asioista, uusista kokemuksista ja ihmisistä, keskustele ja ole utelias ilmiöistä ympärilläsi. Verkostossasi paitsi opit toisilta uusia taitoja, saat myös puolestasi itse jakaa omaa osaamistasi. Muista, että mitä enemmän annat omaan verkostoosi, sitä enemmän saat takaisin. Niinpä aina, kun mahdollista esittele henkilöitä ja avaa ovia toisille niin varmasti niin tehdään sinullekin. Toinen keskeinen asia on luottamus. Verkostot syntyvät ja lujittuvat avoimessa ja kunnioittavassa yhteistyössä. Ole siis sanojesi mittainen ja tee asiat sovitulla tavalla sekä aikataulussa. Ole suoraselkäinen kumppani myös ihmisenä: kannusta ja kehu kaveria verkostollesi, anna rakentava palaute kahden kesken.

Mieti keitä sinun verkostoosi kuuluu ja miten olet näihin henkilöihin tutustunut. Miten voit auttaa siihen kuuluvia ihmisiä ja mitä vastaavasti voit omalta verkostoltasi saada erilaisissa tilanteissa? Entä missä yhteyksissä verkostoosi kuuluvat toisilleen ennestään tuntemattomat henkilöt voisivat tutustua ja hyötyä yhteistyöstä? Hyvin hoidetusta verkostosta löydät aina kumppanin sitä tarvitessasi ja yhtä usein saat olla se, joka voi auttaa toisia eteenpäin.

Maija Vainio, apulaiskassapäällikkö, Osuuskauppa Keula/ personal trainer, Hyvinvoinnin Walimo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *