Verkostojen voima työelämässä

Verkostojen rakentaminen ja ylläpito – tiedostettua vai tiedostamatonta? Kun itse mietiskelin omia verkostojani, niin yllätyin jopa itsekin, että kuinka laajaksi verkostot ovat vuosien saatossa kasvaneet. Ullakolla joulukoristeita etsiessäni silmiini osui RUK:n kurssikirja – innostuin jopa googlettelemaan, että mihin kaikkialle vanhat armeijakaverit ovat työelämässään edenneet.

Mutta miten verkostoni ovat rakentuneet? Omat verkostoni ovat rakentuneet vuosien saatossa välillä tiedostetulla toiminnalla, mutta välillä myös verkostoitumisen näkökulmasta etukäteen tiedostamattomalla tavalla. Tiedostettuun puoleen liittyvät viimeisen vuoden aikana mm. liittyminen Rauman Nuorkauppakamariin sekä osallistumiset erinäisiin tapahtumiin. Tiedostamaton puoli on sen sijaan rakentunut vuosien saatossa mm. perheen, koulun, armeijan, harrastusten ja työelämän kautta.

Tiedostettuun puoleen kuuluva verkostoituminen on käsittänyt paljon käytännössä suoraan työelämään sidoksissa olevaa toimintaa. Liittyminen Nuorkauppakamariin sekä mm. osallistumiset erinäisille koulutuspäiville ovat olleet täysin juuri mainitsemaani tiedostettua toimintaa. Tiedostetun toiminnan puolella itseltäni on jäänyt kuitenkin käytännössä täysin hyödyntämättä sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet. Linkedin ja monet muut paikat antavat valtavan mahdollisuuden erityisesti ylläpitää verkostoja.

Tiedostamattomalta puolelta olen esimerkiksi toiminut jalkapallon parissa tuomaritehtävissä vuodesta 2002. Matkan varrella olen tutustunut lukuisiin jalkapallotoimijoihin kattaen mm. pelaajat, valmentajat, joukkueenjohtajat, huoltajat, muut erotuomarit sekä esimerkiksi Palloliiton toimiston väki. ”Tuomarimatkan” varrelta on tarttunut lukuisia ihmisiä omaan verkostooni. Tämä on tapahtunut verkostoitumisen näkökulmasta käytännössä täysin tiedostamatta. Ja mikä ehkä arvokkainta, tätä kautta on tullut todella monia tuttuja useilta eri työelämän osa-alueilta.

Omasta mielestäni verkostot ovat sekä antamista että saamista. Verkostojesi avulla voit esimerkiksi saada ja antaa vastauksia sekä tulkinta-apua esimerkiksi työelämässä monissa eri asioissa. Verkostot ovat myös vaikuttamisen väline. Jokaisella on varmasti ollut tapauksia, joissa pyrit vaikuttamaan suuntaan, johon esimerkiksi päätöksiä viedään. Tämä vaikuttaminen ei onnistu ilman verkostojen hyväksikäyttöä. Lisäksi mielestäni on silkka fakta, että nykypäivänä monet työpaikat täytetään jo ennen varsinaisia työnhakuilmoituksia erinäisten verkostojen avulla.

Itse haluaisin sanoa erityisesti nuorille – nauti elämästäsi ja matkastasi, sinulla voi olla sekä annettavaa että saatavaa jokaiselta matkasi varrelta tapaamaltasi henkilöltä. Vuosien saatossa ammatillisen kehittymisen kautta esimerkiksi monista juniorivuosien pelikavereista tai opiskelutovereistasi voi kasvaa todella merkittäviä henkilöitä monelle työelämän eri osa-alueille. Mutta älä unohda myöskään nykypäivän mahdollisuuksien hyväksikäyttöä. Verkostoissa on voimaa!

Arto Lilja, Compliance & Risk Officer, Säästöpankki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *